Parteneri de proiect

20 de parteneri europeni, conduși de Centrul de Cercetare și Inovare pentru Ambalare și Logistică (ITENE), lucrează la reinventarea procesului de tratare a ambalajelor din plastic. Venind din opt țări europene, ei își folosesc expertiza extinsă multidisciplinară și complementară pentru a face reciclarea mai accesibilă, mai eficientă din punct de vedere al costurilor și rentabilă atât pentru cetățeni cât și pentru profesioniști. Aflați mai multe despre partenerii proiectului, mai jos.

ITENE (Spania) este Centrul de cercetare în domeniul ambalajelor, transportului și logisticii care oferă soluții de afaceri durabile pentru lanțul de aprovizionare, de la materii prime și dezvoltare de produse până la gestionarea deșeurilor. Centrul sprijină companiile să obțină avantaje competitive datorită dezvoltării de soluții adaptate și oferă servicii recunoscute internaţional de testare a acestora în laboratoarele sale.

Alba Iulia (România) este un oraș cu 74.233 de locuitori din România. Orașul a fost locul de naștere al statului român modern în 1918 şi este o destinație turistică emergentă, cu o viață culturală vibrantă, cunoscut pentru cea mai mare cetate din sud-estul Europei și primul oraș românesc care a găzduit un proiect pilot de oraș inteligent – „Orașul în care s-a născut viitorul“.

Derbigum (Belgia) este specializată în economisirea de energie și utilizarea de materiale sustenabile pentru sectorul construcțiilor. Compania, care a început ca o ÎMM care furniza hidroizolații de acoperiș și de suprafațe plane, a devenit un actor mondial cu trei unități de producție în Belgia și SUA și 430 de angajați. Misiunea Derbigum este de a fi furnizorul de referință al soluțiilor durabile adaptate nevoilor clienților care protejează și natura.

PICVISA (Spania) este o companie specializată în fabricarea de linii de sortare optică, proiectarea de automatizări și soluții de inginerie la cheie, operând în industria de reciclare și în industria ceramică, pentru controlul calității plăcilor ceramice. Principalele sale produse sunt un sortatoarele automate de plastic, de sticlă şi de alte materiale reciclabile.

INTERVAL (Spania) este o prezenţă importanţă în industria de profil, având mai mult de 35 de ani de experiență în procese de reciclare. Compania dă o nouă viață plasticului (în special LPDE). transformând deșeurile în produse utile, precum sacii de gunoi.

Las Naves (Spania) ajută procesele și inițiativele care pot oferi soluții inovatoare pentru problemele reale ale cetățenilor prin consolidarea structurilor sociale din teritoriu și promovează acțiuni experimentale, pentru a testa noi moduri de acțiune prin inovare socială.

SINTEF (Norvegia) este a 4-a cea mai mare organizație independentă de cercetare multidisciplinară pe bază de contract din Europa. Principala sarcină a SINTEF este integrarea tehnologiilor și validarea lor prin implementarea de locaţii şi soluţii demo. SINTEF contribuie la reciclarea, optimizarea transportului și la analiza costurilor ciclului de viață al materialelor.

Armacell (Belgia) este un pionier în domeniul tehnologiei PET (polietilen tereftalatului) și a fost primul producător care a reușit să califice spuma PET ca material de bază pentru industria produselor compozite. Echipa de cercetare și dezvoltare a implementat o tehnologie de ultimă oră, care permite producerea de plăci de spumă PET din sticle PET 100% reciclate.

PlasticsEurope (Belgia) este una dintre cele mai importante asociații comerciale europene, cu centre în Bruxelles, Frankfurt, Londra, Madrid, Milano și Paris. Rețele PlasticsEurope includ asociații europene şi naţionale din domeniul materialelor plastice și au peste 100 de companii membre, care produc peste 90% din toți polimerii din statele membre UE28, plus Norvegia, Elveția și Turcia.

Proplast (Italia) este un cluster tehnologic activ în domeniul polimerilor și al materialelor compozite, recunoscut la nivel european (silver mark). Proplast oferă servicii de cercetare, dezvoltare și instruire, cu competențe specifice în materiale, procese, proiectare CAD și simulare FEM. Proplast este activă în proiecte de cercetare colaborativă și acțiuni de certificare privind respectarea standardelor, siguranţă şi performanţă în exploatare.

Hahn Plastics (UK) face parte din grupul Hahn și este lider în fabricarea de produse din plastic reciclat utilizate în aer liber. Cu peste 2.000 de produse care sunt 100% fabricate din plastic reciclat și complet reciclabile după utilizare, Hahn Plastics operează fabrici în Manchester, Marea Britanie, producând o gamă largă de articole care oferă avantaje tehnice şi comerciale față de alternativele din beton, lemn sau oțel.

CRF (Italia) fondată în 1978, are misiunea de a dezvolta și transfera produse, procese și metodologii inovatoare, capabile să îmbunătăţească competitivitatea produselor şi în special a vehiculelor Grupului Fiat-Chrysler. CRF îşi dezvoltă cercetarea și inovarea de-a lungul celor trei axe principale ale sustenabilității: sustenabilitatea mediului, sustenabilitatea socială și competitivitatea durabilă din punct de vedere economic.

Utrecht este a patra municipalitate din Olanda, fiind situată central și având 340.000 de locuitori. Este oraşul cu cel mai rapid ritm de creştere din ţară și se așteaptă să ajungă la 400.000 de locuitori în 2025. Orașul se caracterizează prin centrul istoric frumos, populația sa educată și atractivitatea pentru sediile de companii, universitățile și institutele de cercetare.

Axion (UK) este o companie de inginerie, care operează în sectorul de recuperare a resurselor, angajată să pună în practică știința pentru a găsi noi modalități de a minimiza deșeurile și de a recupera valoarea din materialele aflate la sfârșitul primei vieți.

KIM (Spania) este o entitate de referință în domeniul inovației, transferului de cunoștințe și implementării de structuri tehnologice şi științifice de nivel mondial. Misiunea KIM este de a îmbunătăți competitivitatea și progresul tehnologic al companiilor și instituțiilor publice.

SAV (Spania) este o companie de servicii care își dezvoltă continuu activitatea în domeniul mediului: colectarea deșeurilor urbane, curățenia publică, tratarea apelor uzate - cu gestionarea a peste 200 de stații de epurare în Spania, întreținerea grădinilor urbane și a parcurilor naturale și construcția de lucrări civile.

Velenje (Slovenia) este centrul economic, administrativ, politic, educațional, cultural și comercial al regiunii Savinja-Šalek. Obiectivul său este de a împărtăși bune practici pe probleme importante pentru locuitori prin proiecte UE, cu o atenție deosebită pentru afaceri, educație, protecția mediului, promovarea eficienței energetice, cultură, turism și tineret.

ICLEI (Germania) – „Guvernele locale pentru sustenabilitate“ este cea mai importantă asociație mondială de orașe și guverne locale și regionale dedicate dezvoltării durabile. ICLEI Europe oferă servicii de consultanță tehnică, instruire, evenimente și comunicare pentru a-și dezvolta capacitatea de a împărtăși cunoștințe și de a sprijini administraţiile şi guvernele locale în implementarea proiectelor dedicate dezvoltării durabile.

Polaris M Holding (România) este o companie românească care operează în 9 municipalități și 2 județe din țară, oferind servicii de salubritate pentru peşte 1 milion de oameni. Acestea includ colectarea și colectarea separată a deșeurilor, transportul și depozitarea deșeurilor municipale, curățarea și întreținerea, precum și eliminarea zăpezii și controlul gheții pe drumurile publice.

Ecoembes (Spania) concepe și operază sisteme de colectare selectivă, recuperare a ambalajelor, deșeurilor de ambalaje și pentru tratarea și ulterior refolosirea acestora, totul pentru a garanta îndeplinirea obiectivelor UE privind reciclarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje. ECOEMBES are un sistem integrat de management pentru colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje în toate comunitățile autonome din Spania.

Partenerii nostri