Valencia

Valencia a fost primul oraș care a implementat un pilot PlastiCircle - testând inovațiile în colectarea, transportul, sortarea și reciclarea ambalajelor din plastic. Toate pentru a conduce orașul spre o economie circulară a ambalajelor din plastic și pentru a da o a doua viață deșeurilor menajere valoroase din plastic.Pilotul a avut loc în cartierul Sant Marcel·lí, unde sub numele local „ReciPlàstic” a fost promovat un proces inovator de participare a cetățenilor de toate vârstele și categoriile sociale.

Pilotul a funcționat în perioada 1 mai - 31 iulie 2019, deși cetățenii s-au înregistrat deja începând cu 17 aprilie, iar pilotul s-a terminat oficial în luna septembrie 2019. 

Cum a funcționat cu cetățenii din Sant Marcel·lí?

Rezidenții din Sant Marcel-li au participat prin selectarea responsabilă a deşeurilor din plastic și depunerea sacilor speciali (de culoare portocalie) cu deșeuri din plastic într-unul dintre cele 25 de containere galbene din cartier.
 
Aceste containere aveau un dispozitiv inteligent, conceput pentru a emite o etichet ș cu un cod de bare care identifică utilizatorul. „Utilizatorul” a lipit apoi această etichetă pe sacul cu deşeuri şi l-a depus în container. Acest lucru le-a permis sortatorilor și reciclatorilor să identifice dacă cetățenii și-au separat corect deșeurile. Desigur, acest lucru a însemnat că rezidenții au fost informaţi în privinţa implicării şi corectitudinii reciclării lor prin colectare de "eco-puncte" vizibile confidenţial în platforma proiectului şi răsplătiți pentru un bun comportament de reciclare, „ecopunctele” putând fi revendicate sau schimbate ulterior pentru o varietate de recompense simbolice. Stimularea cetățenilor să recicleze și să o facă bine, face parte din abordarea PlastiCircle.
 
Lansarea pilotului de la Valencia a inclus o serie de evenimente, prezentări și ateliere prezentate pe site-ul local - unde toată lumea putea găsi toate informațiile legate de proiect și prin care rezidenții interesați puteau să se înregistreze în proiect, să participe la diverse procese şi acţiuni comunitare, să îşi consulte valoarea ecopunctelor, să citească ştiri locale ale proiectului și să vadă ce se întâmplă!
Pilotul PlastiCircle din Alba Iulia va fi asemănător ca desfăşurare şi participare estimată cu cel din Valencia.
 

Site-ul local: www.supermarcelina.com

Video

Partenerii nostri