Rezultatele PlastiCircle, primul proiect dedicat economiei circulare a plasticului derulat în Alba Iulia
Iniţiativa a fost pusă în practică prin proiectul PlastiCircle - finanţat prin programul Orizont 2020, în care Primăria Alba Iulia a avut calitatea de partener, iar implementarea locală a fost realizată împreună cu Polaris M Holding.
PlatiCircle a dezvoltat soluţii pentru toţi cei 4 piloni ai economiei circulare: colectare (prin informarea cetăţenilor şi containere inteligente), transport (rute optimizate şi şofat eco), sortare (cu utilizarea de linii automate de recunoaştere a diferitelor tipuri de plastic) şi utilizare a plasticului în noi produse cu valoare mare (precum pavele, saci, membrane bituminoase sau piese auto).
Cum a funcţionat sistemul?
Au fost echipate 20 de containere inteligente dedicate numai plasticului, prevăzute cu senzori de nivel, temperatură şi şoc, precum şi cu un sistem de recunoaştere pe bază de card şi generare de etichete pentru utilizatori. Containerele au fost amplasate în proximitatea blocurilor din zona Arnsberg - Goldiş, lângă containerele existente (pentru fracţiile uscată şi umedă) şi au fost operate de un camion dedicat special acestui traseu.
Semnalele de la containere au fost preluate de o reţea de receptoare locale şi transferate către o platformă IoT dezvoltată în Valencia/Spania, oraşul din care provine liderul de parteneriat al proiectului, ITENE.
Pe camionul dedicat, a fost instalat un dispozitiv CAN-Bus care a cules toate informaţiile relevante. A fost dezvoltată şi o aplicaţie de mobil pentru optimizarea traseului şi şofatul eco.
Indicatorii principali rezultaţi în urma testării:
Creşterea cantităţii de plastic în containerele dedicate, cu 12-15% faţă de containerele pentru fracţia “uscată”;
îmbunătăţire majoră, de peste 40%, a calităţii plasticului pregătit pentru reciclare de către participanţii la campanii, comparativ cu restul cetăţenilor;
prin replicarea compoziţiei în Barcelona/Spania, s-a demonstrat posibilitatea sortării automate a ambalajelor din plastic în funcţie de compoziţie şi folosirii materialelor reciclate pentru realizarea de noi produse;
pentru partea de transport: optimizările de traseu în interiorul zonei proiectului, cumulate cu “sărirea” containerelor care nu sunt pline şi aplicarea principiilor de şofat eco, au demonstrat posibilitatea unor reduceri de consum de combustibil de peste 11%;
setul de propuneri concrete de îmbunătăţire a colectării selective la nivelul municipiului Alba Iulia, primite din partea participanţilor
Soluţia prezentată mai sus a mai fost testată, prin proiect, şi în cartiere din Valencia şi Utrecht.
Participanţii la campania din Alba Iulia, 254, în total, au folosit platforma proiectului, au primit din partea echipei proiectului câte un set de “bun venit”, care a inclus un card de acces la container şi saci dedicaţi plasticului şi s-au implicat acţiunile proiectului (număr de saci depuşi, calitatea sortării, sesiuni de instruire, activităţi social – media, chestionare).
Pe baza punctelor eco acumulate, participanţii cei mai implicaţi au fost recompensaţi cu premii simbolice, realizate din materiale eco sau reciclate: stick-uri USB şi acumulatori în carcasă de bambus, genţi eco, genţi termo-izolante, rucsaci, căşti Bluetooth, etc.
Marele premiu a fost o trotinetă electrică, iar premiul colectiv, o băncuţă din plastic reciclat, a fost adjudecat de Asociaţia de proprietari nr. 9 Dacia, blocul 11 A, din Alba Iulia.
Rezultatele implementării proiectului PlastiCircle în Alba Iulia au fost apreciate pozitiv în cadrul unei vizite tehnice virtuale şi mai multor seminarii naţionale şi internaţionale, dedicate bunelor practici în domeniul reciclării şi economiei circulare.
Despre proiect
PlastiCircle a reunit 20 de parteneri–institute de cercetare, municipalităţi, companii, din diverse spaţii ale Europei. Proiectul a asigurat o bună informare şi implicare a cetăţenilor în activităţi de colectare selectivă şi a testat mai multe soluţii tehnice, furnizând modele, informaţii şi date necesare proiectelor viitoare dedicate reciclării selective, economiei circulare, capabile să asigure un mediu local curat, sănătos şi dezvoltarea sustenabila a oraşelor.
Detalii despre derularea proiectului în Alba Iulia
Site-ul proiectului: www.plasticircle-albaiulia.ro
Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/PlastiCircle-Alba-Iulia-111169163954409
Mulţumim tuturor participanţilor, partenerilor şi îi aşteptăm la următoarele proiecte dedicate economiei circulare!
Comentarii (0)