Calatoria unei sticle de plastic in procesul de reciclare

Sortarea deseurilor a devenit o masura obligatorie pentru toti utilizatorii casnici si mai ales industriali a materialelor plastice utilizate. Atunci cand vine vorba despre reciclare parca te cuprinde un sentiment placut insa, putini dintre noi stim care este parcursul unei sticle de plastic prin intreg procesul de reciclare.

Prin reciclare plastic rezulta un proces complex prin care masele plastice sunt vandute, revandute, transportate si strabat mii de kilometri pentru ca la final sa devina iarasi produse numai bune pentru a fi refolosite pentru a deveni covoare, haine sau o noua sticla de plastic.

Reciclare plastic – un drum lung pana la transformarea in obiecte reutilizabile

Plasticul daca nu este reciclat poate sa reziste sute de ani in mediul inconjurator si se degradeaza foarte greu. Sticla, metalul, hartia si plasticul sunt principalele materiale care sunt reciclate iar oamenii sunt incurajati sa le sorteze si sa le arunce in cosuri special amenajate pentru fiecare material in parte.

De multe ori, atunci cand vine vorba despre reciclare plastic, oamenii nu sorteaza deseurile pe categorii, motiv pentru care intreg procesul este ingreunat si sortarea trebuie sa se faca din nou in locuri special amenajate. Dupa sortarea deseurilor din plastic incepe cu adevarat calatoria acestor deseuri si sunt incarcare in camioane.

In momentul in care ajung la destinatie, trec printr-un nou proces de sortare si sunt puse pe benzi transportoare. Aici trec printr-o verificare riguroasa unde sunt detectate alte materiale precum metalul, astfel incat numai plasticul sa ajunga in centrele de productie pentru alte produse. Sticlele groase de plastic precum cele de detergenti sunt separate de cele subtiri pentru apa si sunt balotate si compactate. Sticlele de apa din plastic sunt topite si transformate in lichid.

La nivel global sunt utilizate peste 200 de miliarde de kilograme de PET-uri si ajung in centrele de reciclare pentru a fi transformate ulterior in noi produse care sa fie utilizate de oameni. Insa, cum nu toata lumea si-a insusit obiceiul de reciclare plastic si alte materiale, inca mai ajunge o buna parte in mediul inconjurator.

Procesul de reciclare plastic este mult mai costisitor in comparatie cu fabricarea de la bun inceput a plasticului. Mai ales acum, in conditiile in care pretul petrolului este mic, costurile de reciclare plastic nu mai sunt atat de avantajoase.

Mai devreme spuneam ca plasticul reciclat este transformat in lichid iar ulterior acesta este transformat in bucati de marimea unor fulgi de porumb care sunt spalate, uscate si apoi topite din nou pentru eliminarea reziduurilor. Acestea sunt transportate apoi in China si SUA pentru a deveni produse utile pentru viata de zi cu zi.

Un mediu mai sigur si mai sanatos prin reciclare plastic

Prin reciclare plastic nu numai mediul inconjurator este mai bine protejat dar prin crearea unui astfel de circuit materialele plastice nu ajung in procent atat de mare in mediul inconjurator. Suntem siguri ca ati vazut de multe ori efectele nocive ale plasticului care a ajuns in mediu si a afectat viata vietuitoarelor.

Deseurile din plastic reprezinta o solutie foarte buna pentru a diminua efec

Taguri:

Recomandari

Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Toate campurile sunt obligatorii.